Plaatjes-rijk plasma (PRP)
voor wie?
- spier- en peesproblemen
- acute ontstekingen
- chronische ontstekingen
- artrose
waarom?
- sneller herstel bij acute letsels
- herstel chronische of sluimerende ontstekingen
- pijnverlichting
- mogelijkheid bieden om oefentherapie / beweging op te starten om functionaliteit te herwinnen en pijnvrij te blijven
hoe?
- Sportarts onderzoekt probleem, doet eventueel bijkomend onderzoek en maakt diagnose
- Er wordt bloed genomen
- Het bloed wordt op een specifieke wijze gecentrifugeerd
- Een klein deel van dit gecentrifugeerde bloed wordt gescheiden en ingespoten
- De eerste 2 weken wordt er aangeraden geen zware activiteiten uit te voeren. Gedurende 6 weken mogen er geen ontstekingsremmers genomen worden
- Soms moet de behandeling herhaald worden
- De combinatie met oefentherapie nadien zorgt voor een groter slaagpercentage
PRP staat voor ‘plaatjes-rijk plasma’. Bij een behandeling met PRP wordt er bloed genomen. Dit bloed gaat door een centrifuge-proces, waardoor er een scheiding van het bloed ontstaat in de PRP-tube. Eén van deze lagen bevat veel plaatjes, groeifactoren en ontstekingsfactoren. Deze laag is het plaatjes-rijk plasma (PRP). Deze stoffen staan in voor het natuurlijke reiniging- en helingseffect van beschadigde cellen.
Bij een natuurlijke ontstekingsreactie ontstaat er roodheid en zwelling. Als het letsel zich binnen in het lichaam bevindt is dit extern niet te zien, maar dit gebeurt wel iedere keer op cellulair niveau. Dit is eigenlijk het gevolg van het lichaam dat meer bloed naar de beschadigde cellen brengt om zo een grotere hoeveelheid plaatjes, groeifactoren en ontstekingsfactoren (PRP) op de juiste plaats te brengen. Ondanks deze poging van het lichaam om meer toevoer van PRP te voorzien, blijft de concentratie van PRP relatief laag in ons bloed. De aanvoer gebeurt ook via piepkleine kanaaltjes die ‘haarvaten’ worden genoemd. Onvoldoende aanvoer van deze PRP stoffen kan aan de basis liggen tot een ineffectieve heling en dus chronische pijnklachten.
Bij PRP gaan we deze substantie uit het bloed halen en dit in een hoge dosis inspuiten in de beschadigde structuur. Dit kan in gewrichten, in pezen en in spieren.
De voordelen van PRP zijn dat, zelfs bij patiënten met een chronische langdurige problematiek die vele andere behandelingen doorgegaan zijn, we goede resultaten hebben. Door deze techniek kunnen we ook bij bepaalde problemen voorkomen dat er cortisone injecties moeten gegeven worden. Ook patiënten die op het punt staan de beslissing te nemen om een operatie te laten uitvoeren, kunnen soms alsnog met PRP geholpen worden. Eigen aan deze behandeling is dat er een ontstekingsreactie kan ontstaan. Dit kan ervoor zorgen dat initieel de pijn toeneemt. We stellen je hierbij graag gerust dat dit een tijdelijk fenomeen is en een normaal onderdeel van de behandeling kan zijn. Een PRP behandeling is niet goedkoop.