Mind-body geneeskunde
Er bestaan technieken om een overspannen lichaam te objectiveren. De balans in het lichaam kan gemeten worden door een bloedname en door de hartcoherentie.
Voor specifieke bloednamen om de balans en het spanningsniveau te bepalen, werken we samen met het gespecialiseerde labo ‘Fidlab’. We kunnen met de bloedname bepalen of de cellen van het lichaam onder druk worden gezet door stress, voeding, bloedsuiker, … Wens je meer informatie? Klik hier om op de website van het labo terecht te komen.
Daarnaast kunnen we de balans in het lichaam meten door het autonoom zenuwstelsel te onderzoeken. Het autonoom zenuwstelsel regelt bijna alle processen die in het lichaam plaatsvinden, maar wordt in de conventionele geneeskunde nooit mee in rekening genomen. De hartcoherentie is de beste parameter van het autonoom zenuwstelsel. Dit kan gemeten worden. Klik hier voor meer informatie.
Nadat deze zaken geobjectiveerd zijn, helpen we je bij Pijnvrij en Gezond graag met je technieken aan te leren om de werkpunten te verbeteren.
Ons lichaam zit complex in mekaar en om van welzijn te spreken dient er rekening gehouden te worden met alle aspecten van het menselijk lichaam. Hieronder vindt u meer informatie.
psyche
- Beïnvloedt:
energiepeil, slaap-waakcyclus, vertering, concentratie/geheugen, pijnregulatie, fysiek herstel en genezing, beslissingen maken, …
- Wordt beïnvloed door:
energiepeil, slaap-waakcyclus, vertering en voeding, concentratie/geheugen, pijnregulatie, fysieke gezondheid, beslissingen en gebeurtenissen in het leven, …
verbinding
- Ademhaling
Ademhaling wordt geregeld door het fight-or-flight-systeem en het rest-and-digest-systeem. Maar ademhaling kan deze systemen op zijn beurt ook beïnvloeden. De balans tussen deze twee is belangrijk om processen zoals vertering, concentratie/geheugen, slaap-waakcyclus, pijnprikkels, … te regelen
- Darmbacterieën
Darmbacteriën worden beïnvloed door hormonale schommelingen, vertering en voeding. Deze hormonale schommelingen komen onder andere voort uit ons mentaal welzijn. Omgekeerd beïnlvoeden de darmbacterieën ook de vertering en het mentale welzijn.
Lichaam
- Beïnvloedt:
energiepeil, slaap-waakcyclus, vertering, concentratie/geheugen, pijnregulatie, psychisch welbevinden en gemoed, …
- Wordt beïnvloed door:
Voeding, psychisch welbevinden en gemoed, pijnregulatie, energiepeil, …
Als je het overzicht hierboven bekijkt vallen een aantal dingen meteen op. Het eerste is dat elke categorie door vele aspecten beïnvloed wordt. Het volgende is dat als aspect A invloed heeft op aspect B, aspect B ook vaak invloed heeft op aspect A. Een stoornis/probleem in één van de systemen kan dus een probleem veroorzaken in een ander systeem, wat dan weer op zijn beurt het initieel probleem verergert. Het is dus belangrijk om de mens in zijn geheel te bezien en ook in zijn geheel te behandelen. Bij Pijnvrij en Gezond is het niet abnormaal dat er bij een fysieke klacht wordt nagegaan of er iets mis gaat op psychisch vlak, en dat er bij een psychische klacht wordt nagegaan of er iets mis is op fysisch vlak. Ook de verbinding tussen deze twee wordt mee in rekening genomen. Het lichaam en het psyche zijn twee systemen die compleet verschillend zijn, maar die wel nauw met elkaar communiceren. Ze communiceren met elkaar op volgende manieren: via het gewone zenuwstelsel, via het enterisch (spijsverterings-) zenuwstelsel, via het autonoom zenuwstelsel en via hormonen in de bloedbaan.
Eén van de zaken die we kunnen doen is de verbinding tussen lichaam en psyche ondersteunen door op het autonoom zenuwstelsel te werken. Dit is een systeem dat, zonder dat we ervan bewust zijn, heel wat zaken en activiteiten in ons lichaam reguleert. Door bepaalde technieken kunnen we dit zelf beïnvloeden en bijgevolg een positief effect hebben op slaap, vertering, geheugen en concentratie, pijnregulatie, … Bij Pijnvrij en Gezond helpen we je graag om deze technieken aan te leren.
De beste manier die we hebben om de functie van het autonoom zenuwstelsel te meten is door middel van de hartslagvariabiliteit. Deze wordt vergeleken met het ademhalingsritme en zo bekomen we de hartcoherentie. Hartcoherentie kan je zien als een maatstaaf voor de mate waarin je lichaam gebalanceerd is. Een goede hartcoherentie zorgt voor een lager stressniveau, meer energie en het vlotter verlopen van lichamelijke processen (slaap, vertering, pijnregulatie, cognitieve functies, …)