Hartcoherentietraining

 
 

voor wie?

  • langdurige of chronische pijnklachten
  • overspanning, stress, angst, burnout, depressie
  • slaapproblemen
  • prikkelbare darm
  • preventief: stressbestendiger worden en welzijn bevorderen

waarom?

Een goede hartcoherentie zorgt voor een betere communicatie tussen lichaam en geest. 

Bewezen effecten: minder stresshormoon (cortisol) in bloed, immuunstoffen verhogen, liefdeshormoon (oxytocine) verhoogt, bloeddruk-regelende stof verhoogt, meer kalm-aandachtige hersengolven (alpha waves), gelukshormoon (serotonine) en voldoeningshormoon (dopamine) worden beter geregeld.

hoe?

Door specifieke technieken onder de knie te krijgen kan er met biofeedback aangeleerd worden hoe de hartcoherentie kan verbeterd worden. Dit kan nadien op ieder moment van de dag toegepast worden.

Bovendien blijven de effecten van de training langdurig aanwezig (minimum 1-2 weken) en verdwijnt dit niet meteen na het toepassen van de technieken.

 

Het lichaam en het psyche zijn twee systemen die compleet verschillend zijn, maar die wel nauw met elkaar communiceren. Ze communiceren op met elkaar op volgende manieren: via het gewone zenuwstelsel, via het enterisch (spijsverterings-) zenuwstelsel, via het autonoom zenuwstelsel en via hormonen in de bloedbaan.

Eén van de zaken die we kunnen doen is de verbinding tussen lichaam en psyche ondersteunen door op het autonoom zenuwstelsel te werken. Dit is een systeem dat (zonder dat we ervan bewust zijn) heel wat zaken en activiteiten in ons lichaam reguleert. We kunnen het enigszins beïnvloeden door bepaalde technieken toe te passen en zo ook een positief effect te hebben op slaap, vertering, geheugen en concentratie, pijnregulatie, … Bij Pijnvrij en Gezond helpen we je graag met deze technieken aan te leren.

De beste manier die we hebben om de functie van het autonoom zenuwstelsel te meten is door middel van de hartslagvariabiliteit. Deze wordt vergeleken met het ademhalingsritme en zo bekomen we de hartcoherentie. Het spreekt voor zich dat dit zowel voor psychische als fysische klachten nuttig kan zijn aangezien het autonoom zenuwstelsel rechtstreeks verbonden is met beide.

Bij chronische pijn kan er vaak beterschap gebracht worden door te werken aan de hartcoherentie. Door training van het autonoom zenuwstelsel kan het lichaam zich beter verzetten tegen pijnprikkels. Verder zorgt een goede hartcoherentie voor meer weerbaarheid tegen stress en efficiëntere lichaamsprocessen (vertering, lichamelijke activiteiten, slapen, …). Deze lichaamsprocessen zijn vaak verstoort ten gevolge van de chronische pijnklachten.

Wil je meer informatie? Wil je je hartcoherentie laten meten en de technieken aanleren die de hartslagcoherentie kunnen verhogen? Maak gerust een afspraak.