Dieetbegeleiding en voedingsadvies

 
 

Dieetbegeleiding

Als je lichaam de keuze heeft, zal het altijd suiker willen verbranden. Door suiker uit de voeding weg te laten, gaat je lichaam overschakelen naar een andere energiebron, nl. vetten. Dit is het principe van het ketose- of proteïne dieet. Het is een gezonde en efficiënte manier om gewicht te verliezen.

 

voedingsadvies

  • Vezelrijk
  • Proteïnerijk
  • Probiotica
  • Energiesamenstelling specifiek voor de behoeften van jouw lichaam

sportvoeding

  • Hoeveel gram koolhydraten, eiwitten en vetten eten per dag?
  • Sporten voor- of na het eten? Wanneer moet ik nuchter trainen?
  • Hoe zorg ik ervoor dat mijn prestatie/training geoptimaliseerd wordt door voeding?
  • Wat is de beste voeding in de recuperatie-fase?
  • Welke supplementen hebben een wetenschappelijk bewezen effect?

Belangrijk om te begrijpen: wat gebeurt er nadat we hebben gegeten?

Ons lichaam wordt om de zoveel tijd volledig vernieuwd. Alle cellen in het lichaam worden afgebroken en terug opgebouwd. De bouwstenen en energiestoffen die gebruikt worden om iedere molecule van de cel op te bouwen komen uit onze voeding. Je voedsel van vandaag, zijn je cellen van morgen. Je bent letterlijk wat je eet. Het is vanzelfsprekend dat foute voedingskeuzes ervoor zullen zorgen dat deze processen minder goed verlopen.

Met alle voedingsadviezen die je tegenwoordig naar je hoofd geslingerd krijgt, is het soms niet meer duidelijk wat juist gezonde voeding is. Wat is dan wel gezonde voeding? Wat gezond is hangt af van wat de behoeften van het lichaam zijn. Een lichaam van een student heeft andere noden dan het lichaam van een topsporter bijvoorbeeld. Wens je persoonlijk advies voor jou situatie? Maak gerust een afspraak en we helpen je hier graag bij verder.

Hoe kan ik gewicht verliezen?

Wil je wat kilo’s kwijt? In de praktijk begeleiden we je bij het ketose dieet (ook wel het proteïne dieet genoemd). Dit is een dieet waarbij suiker uit de voeding weggelaten wordt. Hieronder wordt uitgelegd wat dit juist inhoudt:

Om dit goed te begrijpen zijn er twee zaken die je moet weten. Als eerste: wat is ketose? De term ketose is een benaming voor een natuurlijk fenomeen. Als de suikerreserves van het lichaam op geraken, schakelt het lichaam over naar vetverbranding. Deze fase van energieverbranding heet ketose. Als tweede is het belangrijk te weten hoe het lichaam gewicht verlies en in gewicht toeneemt. Gewicht schommelt dagelijks op basis van de hoeveelheid voeding in de darmen en door de vochtbalans. Dit wisselt van uur tot uur. Als je bijvoorbeeld net een maaltijd hebt genuttigd van 600g en daarbij 400ml water hebt gedronken zal je 1kg meer wegen op de weegschaal. Maar er is ook een deel van het gewicht dat relatief stabiel is doorheen de dag. Dit is het eigen lichaamsgewicht. Dit wordt opgebouwd vanuit de moleculen die worden vastgehouden in het lichaam. Deze moleculen worden vanuit de darm opgenomen en getransporteerd in de bloedbaan tot ze ergens in het lichaam gestockeerd worden. Dit evenwicht wordt op een hele simpele manier gemaakt: het verschil tussen de calorieën die je inneemt en de calorieën die je verbrandt bepaalt of je bijkomt of afvalt. Een deel van de energie-inname wordt gebruikt voor beweging en sporten. Een ander groot deel van de calorie-inname wordt gebruikt om de lichamelijke processen in gang te houden. Dit ‘basaal metabolisme’ is de hoeveelheid calorieën die wordt verbrand door te leven, zonder iets te doen (vertering, hersenprocessen, temperatuursregeling, …). Dit basaal metabolisme kan je weinig beïnvloeden. Het hangt af van hormonen, leeftijd, genetica, …

Om af te vallen draait het dus om minder calorieën in te nemen dan de hoeveelheid calorieën die je verbrand. Dit kan door meer te bewegen en/of door minder calorieën in te nemen. Minder calorieën innemen kan door jezelf uit te hongeren of voor voeding te kiezen die een vol gevoel geeft, maar minder calorieën bevat. Zo simpel is dat.

Ons lichaam kan drie soorten energiestoffen gebruiken: suiker (koolhydraten), vetten en eiwitten (proteïnen). Suiker is gemakkelijk te verbranden, het is een kant-en-klare energiestof. Vet, daar moet je lichaam al iets meer moeite voor doen om energie uit te halen. Eiwitten zijn al helemaal oninteressant. Daar moet je lichaam eerst energie insteken om de chemische samenstelling van het eiwit te veranderen, om er dan pas energie uit te halen. Je lichaam zal dus altijd kiezen voor de de gemakkelijke weg: de verbranding van suiker. Het gevolg is dan ook dat je lichaam een hongergevoel aangeeft als de suikerreserves op zijn. Dit gebeurt gewoonlijk 4 tot 6 uur na een normale maaltijd. Gemiddeld eten we binnen deze tijdspanne een nieuwe maaltijd, waardoor de suikerreserves nooit echt uitgeput geraken.

De samenstelling van onze voeding is 50% suiker en 50% vetten en eiwitten. Als je iedere keer je voeding aanvult als de suiker op is, ga je nooit de overige 50% van je voeding verbranden. Dit zijn calorieën die je niet verbruikt en dit stapelt dus vervolgens op in je lichaam. Het gevolg is: je komt gewicht bij. 

Is ons lichaam dan verkeerd gemaakt door de natuur? Het antwoord is neen. Dit eerste hongergevoel was in de prehistorie een herinnering dat we eten moesten beginnen zoeken. Na enkele uren vonden we dan weer iets om te eten en zo konden de reserves aangevuld worden. In die periode van enkele uren, kwamen we in ketose. In de moderne tijd is de enige periode van ketose de wandeling naar de keukenkast of frigo. Dit wordt dus aangepakt in het ketose dieet.

Wat is het ketosedieet? Wat is het proteïnedieet?

In het ketosedieet ga je geen suiker innemen gedurende een lange periode. Hierdoor gaat het lichaam in ketose. Doordat er veel proteïnen in het dieet zitten, ga je wel een verzadigd gevoel hebben tijdens het dieet. In ketose gaan is een gezonde en efficiënte manier van afvallen. Om dit op een veilige manier te doen raden we steeds aan om dit onder medische begeleiding te doen.