Shockwavetherapie (ESWT)

 

voor wie?

  • chronische ontstekingen van spieren of pezen
  • verkalkingen van pezen

waarom?

Shockwave therapie zet een sluimerende- en niet-efficiënte ontstekingsreactie om in een acute reactie met een toename van bloedtoevoer. Het herstelmechanisme van het lichaam krijgt hiermee een duwtje in de rug om de schade aan spieren of pezen efficiënt te doen herstellen.

hoe?

  1. Sportarts onderzoekt probleem, doet eventueel bijkomend onderzoek en maakt diagnose
  2. Er worden shockwave golven toegediend
  3. De dagen nadien best niet te zware activiteiten inplannen
  4. De behandeling wordt enkele keren uitgevoerd met telkens 1 à 2 weken interval
  5. De therapie heeft een blijvende werking. De combinatie met oefentherapie zorgt voor een groter slaagpercentage en een langduriger effect

Bij shockwavetherapie worden de cellen van spier- of peesweefsels gestimuleerd om zich te reorganiseren. Dit gebeurt door middel van mechanische golfimpulsen. De bedoeling is om een efficiënt helingsproces te stimuleren. Dit wordt voornamelijk toegepast bij chronische of langdurige pijn waarbij het lichaam faalt om beschadigde cellen te herstellen, waardoor er pijn ontstaat. Door een acutere ontstekingsreactie uit te lokken of gewoon door de cellen mechanisch te stimuleren kan de doorbloeding en de celdeling gestimuleerd worden om een goede heling te krijgen.

Het voordeel van shockwavetherapie is dat het een goede behandeling is met weinig nevenwerkingen. Er kan de dagen na de behandeling wel wat last ontstaan omdat er een acute ontstekingsreactie wordt uitgelokt. Dit is een tijdelijk fenomeen en deze klachten zullen vanzelf voorbijgaan.